Skovbrugs­magasinet

De satte sig for at indsamle, registrere og bevare effekter, som langsomt, men sikkert, var ved at blive smidt ud fra de mange godser og herregårde på Sydsjælland og Lolland-Falster, så efterfølgende generationer kunne få et indblik i det skovbrug, som i århundreder har været et afgørende erhverv i Danmark.

Skovbrugsmagasinets samling fik plads i Corselitzes fredede hestestald fra 1780, der tilhører Det Classenske Fideicommis. Her er cirka 1000 m² til opbevaring af de mange effekter og arkivalier, oveni købet midt i de omgivelser, hvor skovfolk og karle boede, i tilknytning til stalden.

Skovbrugsmagasinets samling repræsenterer primært perioden fra århundredeskiftet og frem til 1975 og er blevet drevet af en frivillig bestyrelse igennem alle årene. Effekterne er blevet registreret, og historier om hvordan de blev brugt er skrevet ned, så eftertiden kan få indsigt i hvordan man arbejdede den gang man ”kun” havde heste og menneskelig råstyrke til rådighed.

Og det arbejde fortsætter: Folk, der er i besiddelse af gamle redskaber, fotos eller lignende af skovhistorisk interesse, er meget velkomne til at kontakte Skovens Hus Corselitze her.

Men tiden går, og der er snart ikke flere, som har førstehåndsviden om den tid, før vi havde maskiner til at klare alt det tunge arbejde, og computere til at regne alting ud i en fart. Det gamle håndværk er ved at forsvinde ud af vores fælles erindring for altid.

Skovens Hus Corselitze arbejder derfor på at rejse midler til en omfattende gentænkning af samlingen og udstillingen, så der kan skabes sammenhæng mellem fortidens bæredygtige skovbrug og nutidens skovbrug og anvendelse af træ. Det vil give et solidt fundament for at forstå og planlægge fremtiden for Danmarks skove.